İnsanlarda renkli görmeyi sağlayan koni hücreleri vardır, bu koni hücrelerinde bulunan 3 tip fotoreseptörün düzgün ve eksiksiz çalışması durumunda renkli görme gerçekleşmektedir [1]. Bu 3 reseptörden birinin veya birden fazlasının kusurlu olması durumunda renklerin algılanmasında ve işlenmesinde bir takım sorunlar meydana gelmektedir [2]. Renkleri algılamada oluşan bozukluğa ‘’ Renk körlüğü’’ denilmektedir [3].
Renk körlüğü kusurlu olan fotoreseptörün türüne bağlı olarak 3 gruba ayrılmaktadır [3,4].
Monokromatik (Monokromazi): Koni hücrelerinin tümümünün kusurlu olduğu durumdur. Renklerin ayırt edilişi koyu ve açık şeklindedir. Bu hastalık bazı kaynaklarda, hastanın sadece siyah ve beyaz renkleri görebildiğinden dolayı renksiz tip olarak geçmektedir.
Dikromatik(Dikromatizm): Koni hücrelerinden ikisinin normal olduğu birinin ise kusurlu veya hiç olmadığı durumdur. Bu hastalığa sahip bireylerde renklerin eksikliği hangi koni hücresinin eksik olduğuna göre değişmektedir. Eksik olan koni tipine göre dikromatizm 3 türe ayrılmaktadır.
Anormal trikomatik (Anormal trikromatizm): Fotoreseptörlerden yalnızca birinin duyarlılığını kaybetmesi ile meydana gelir. Kusurlu fotoreseptör türüne göre 3e ayrılmaktadır [4].
Renk Körlüğü Teşhisi
Renk körlüğü hastalığının teşhisi için özel olarak hazırlanmış İshihara testi ile yapılır. Bu testin özelliği her sayfasında farklı noktalarda farklı renklerden oluşan sayılar vardır, hasta birey testteki sayıları okur, herhangi bir renkte eksikliğin bulunması durumunda daha detaylı testler gerekir.
İshihara Testi Örneği
Renk Körlüğü Tedavisi
Yakın tarihte renk körlüğünün herhangi bir tedavisi ilaç veya terapi gibi bir tedavisi bulunmuyordu fakat günümüzde ingiliz firması Cantor Nissel tarafından geliştirilen ChromaGen lensleri ve gözlükleri ile bu hastalığa çözüm sunmaktadır [5].
KAYNAKLAR
Gegenfurtner, K.R., Kiper, D.C., 2003, Color vision. Annual review of neuroscience, 26(1), 181-206.
Zollinger, H., 1999, Color: A Multidisciplinary Approach, Verlag Helvetic Chimica Acta, Postfach, CH8042 Zürich, Switzerland.
Kulshrestha, R., Bairwa, R.K., 2013, Review of Color Blindness Removal Methods using Image Processing, Int. J. of Recent Research and Review, 6, 18-21.
Lee, J., Dos-Santos, W.P., 2010, Fuzzy-based simulation of real color blindness, In Engineering in Medicine and Biology Society (EMBC), Annual International Conference of the IEEE (pp. 6607-6610).
‘‘ Renk Körlüğü Teşhisi ve Tedavisi’’ ,‘‘https://blog.vsy.com.tr/renk-korlugu/’’ internet adresinden 11.11.2020 tarihinde alınmıştır.
Comments